Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Børn der bider i dagplejen

Børn der bider i dagplejen 

Det kan være rigtig svært at forstå, hvo​rfor børn bider. Netop det at bide vækker ofte større frustration hos forældre end andre former for fysisk reaktion. Det er meget svært at være forældre til et barn som bider andre børn, men det er bestemt heller ikke rart at være forældre til det barn, som bliver bidt.
Deltagelse i stærke børnefællesskaber er afgørende for at børn udvikler sig, lærer, trives og dannes. I dagplejen, i Haderslev kommune er vi optaget af at sikre læringsmiljøer af høj kvalitet samt styrke børnefællesskaber som en kerneopgave i vores arbejde. I disse børnefællesskaber skal vi sikre den gode og hensigtsmæssige trivsel hos børn der i perioder bider.

Hvorfor bider børn?

Det er især børn i 1-3 årsalderen der bider og det skyldes ofte, at barnet mangler sprog. Barnet er endnu ikke i stand til at sætte ord på sine tanker og følelser, og når barnet mangler ord, så reagerer det ved at bide. Barnet kan sagtens være god til at tale og have et godt ordforråd. Barnet kan f.eks. godt sige "hold op", "Nej", "jeg vil ikke være med" eller lignende, men barnet mestrer endnu ikke at sætte ord på følelser som "jeg føler mig overset", "jeg føler mig trængt op i en krog", "jeg føler mig uretfærdigt behandlet”.

  • Barnet kan bide, fordi det føler vrede. Det kan være en netop opstået vrede, det kan også være gentagende frustrationer, som barnet til sidst ikke kan kontrollere, og vreden løber af med barnet.
  • Barnet kan bide i forsvar. Det kan være situationer, hvor barnet føler sig trængt op i en krop, hvor barnet bider som en form for angst "jeg kan ikke komme væk fra det her".
  • Barnet kan bide, fordi der ikke bliver lyttet. Barnet får ikke opmærksomhed, føler ikke at du (eller andre) ser, hører, lytter - og derfor må barnet gøre opmærksom på sigt selv på denne måde.
  • Barnet kan bide, fordi det virker. Barnet fornemmer, at hvis det bider, så virker det, barnet får den reaktion eller opmærksomhed, som barnet søger.
  • Barnet kan bide som imitation af andre børn. Børn lærer af hinanden og efterligner hinanden og nogle gange vil man opleve at flere børn bider, fordi de spejler sig i hinanden og deres måde at agere på.
  • Barnet kan bide, fordi det er kommet så langt, at barnet har fået rollen, som den der bider. Barnets adfærd kan blive forstærket af forventninger og gentagende irettesættelser.
  • Barnet kan bide impulsivt. Det kommer ud af den blå luft, hvor ingen rigtig kan forklare hvorfor.
  • Barnet kan bide, hvis barnet er fyldt op af stimuli, for mange valg i sin hverdag.
  • Barnet bider fordi det er glad/viser kærlighed. Det bliver en måde at komme af med de kærlige følelser på

Hvad kan forældre og dagplejen gøre?

Når et barn bider, så er det vigtigt, at vi voksne reagerer, men det er ikke ligegyldigt, hvordan vi reagerer. Hvis vi reagerer meget voldsomt med mange irettesættelser, råber, skælder ud, så risikerer vi at forstærke problemet. Yd den omsorg der er relevant i forhold til barnets alder.

  • Det vigtigste er at forhindre bideriet. De voksne skal være ekstra opmærksomme og forsøge at finde ud af, hvornår og i hvilke situationer, barnet bider. Når I ved, hvornår det sker, så har du mulighed for at gribe ind før det sker - det er netop vigtigt at gribe ind, før barnet når at forløbe sig.
  • Barnet skal hjælpes til at lege med andre børn og skal guides i hvordan. Når børn bider, så er der en risiko for, at andre børn begynder at afvise barnet, de vil ikke lege og barnet kan derfor føle sig holdt uden for. Det kan forstærke barnets frustration og dermed barnets bideri, og det er en ond cirkel at komme ind i. Igen skal børnene hjælpes til at lege sammen, så det ikke kommer dertil, hvor barnet forløber sig.
  • Hvilke situationer forekommer det at barnet har brug for hjælp?  - få børnene til at sætte ord på. Måske bider barnet, fordi det føler sig provokeret? Måske bider barnet, fordi det forsvarer sig? Måske har barnet netop forløbet sig og er ked af det efterfølgende? Alle børn skal hjælpes til at lære, at der går noget forud for andres handlinger, og måske har de andre børn sagt eller gjort noget, som har gjort, at et andet barn bider.
  • Hjælp barnet med at sætte ord på i konflikter. Hvis to børn slås om en bil, så hjælp dem med at dele og finde hver sin bil. At slås om legetøj kan være en konflikt, som får det ene barn til at bide. Løs konflikten før det går så galt, ved at guide og vise dem, at de kan lege med hver deres bil og hvordan.
  • Hjælp barnet med at udtrykke vrede verbalt. Når og hvis du kan se, at barnet bliver ked af det eller måske vred, så sæt ord på "du bliver bare så vred, når..." eller "uh, du blev helt bange". Så barnet stille og roligt lærer, at man kan udtrykke med ord, hvordan man har det.
  • Hvis barnet forløber sig og kommer til at bide et andet barn, så bør du på samme måde sætte ord på situationen. Det er vigtigt, at begge børn føler sig forstået og mødt. Hvis barnet der har bidt godt ved, at det er forkert, så sæt ord på "Åh, du kom til at bide, det er ikke rart", og du kan guide til, hvis en lignende situation vil opstå "næste gang skal du prøve at sige stop i stedet for at bide". Samtidig er det vigtigt, at du trøster det barn, som er blevet bidt. "AV, det gør ondt, man må ikke bide, det er ikke rart", "man skal sige nej eller stop, når man er vred" eller lignende, puste på armen osv. Barnet der er blevet bidt skal trøstes, men begge børn skal høre, at det er forkert at bide. Børn skal lære, at det de gør ved andre børn, ikke altid er rart og derigennem lære at lade være.

Børn under 2 år har svært ved at forstå, hvorfor andre børn græder, når de bider. Det er de først ved at lære. Derfor er det vigtigt, at du fortæller barnet hvorfor barnet bliver ked af det "det gør ondt at blive bidt, det er derfor hun græder, og vi skal trøste hende".

Hvis barnet bider, når du ikke er der – forældre

Nogle gange vil du opleve at hente dit barn i dagplejen og får her at vide, at der har været en konflikt mellem to børn og at dit barn måske har bidt eller er blevet bidt. Det kan her ofte være en god idé, at du ikke taler med barnet om det igen, når I kommer hjem. Barnet har sandsynligvis glemt episoden og du må have tillid til, at din dagplejer har taget hånd om det i selve situationen.

Hvis dit barn bider, når du er til stede, så skal du naturligvis reagere, men dog på en måde, hvor dit barn lærer medfølelse med andre og hen ad vejen lærer, at der er andre og mere hensigtsmæssige måder at reagere på.

Samarbejdet og dialog mellem forældre og dagplejere

Gå altid i dialog med forældrene om at deres barn er blevet/ eller har bidt. Fortæl dem, at det ikke er ualmindeligt at et barn bider. Årsagerne kan være jalousi, afmagt og ”kærtegn”.

Praktiske informationer til barnet der er blevet bidt

Bid af mennesker og dyr kan give nogle ubehagelige infektioner, fordi der i mundhulen forefindes bakterier der giver infektion når de kommer under huden.

Køl det bidte sted med koldt vand, gerne en klud med koldt vand. Det dulmer gerne smerten. Hvis der er bidt hul i huden, skal man sikre, at barnet har fulgt vaccinationssystemet, hvori en stivkrampe indgår.

Hvis der kun er rødme efter biddet og huden ikke er læderet skal bidestedet vaskes helt almindeligt.

Hvis huden ikke er intakt, og såret ikke er særlig dybt skal det behandles med sæbevand umiddelbart efter og herefter 2-3 gange dagligt i dagene efter. Forældrene skal naturligvis informeres og være med til at holde øje med bidestedet. Hvis der kommer tegn på infektion (rødme, varme og hævelse) skal egen læge kontaktes.

Hvis bidesåret er meget dybt, bør man umiddelbart tilses af en læge, her kan være tale om stivkrampevaccination eller penicillinbehandling. I dette tilfælde skal man også behandle med sæbevand.